Sípályáink
Nyitvatartás
Felszereltség
Sajtó
Képgaléria
Videógaléria
Kapcsolat
Áraink
Borszék
Panziók
 
 
 
Reménység Prücsök Verõfény

Borszék

     Borszék Románia egyik legszebb fekvésû fürdõhelye, erdõs hegyektõl övezett széles völgyben fekszik, 900 méterrel a tengerszint fölött, a Görgényi-Beszterce-Kelemen havasok találkozásánál. A településre a Borszék – Maroshévíz útvonalon ritka szépségû környezetben vezet a kígyózó út, maradandó látványba részesítve az utazót. A lenyûgözõ látvány élményét a kristálytiszta hegyi levegõ emeli. A legutóbbi szakmérések bizonyítják, hogy Románia összes települése közül Borszék levegõje a legtisztább.

     Borszék nemzetközi hírnevét ásványvizeinek köszönheti. A világkiállításokon sorozatosan oklevéllel és érmekkel elismert gyógyvizeket még Ferenc József császár nevezte a „borvizek királynõjének”. Az elismerések sorozata nem kopott meg azóta sem, a borszéki ásványvíz, mint a világ legfinomabb ásványvize 2004-ben az amerikai üdülõparadicsomban, Berkeley Springsben az ivóvizek világbajnokságán aranyérmet nyert.

     Az elsõ fürdõk és nyaralók 1725-ben kezdtek épülni, az üdülõhelyet pedig tulajdonképpen két bécsi vállalkozó tette híressé, Güntner és Zimmenthausen, az utóbbi 1805-ben Borszékre költözött és bérbe vette a területet. Gróf Lázár László segítségével a vendégek számára házakat építtettek. Ugyanakkor vegyelemezést kértek a források vizérõl, elindult a szervezett borvíz-kereskedelem.

     A két világháború között építették fel, a település arculatát meghatározó gyönyörû csipkemintás favillákat. A látványos fellendülés elismeréseként 1937-ben, Borszéken rendezték meg a Nemzetközi Balneológiai Kongresszust. A medence és környéke nagyon vonzó a hideg évszakban is, amikor átlagban egy-másfél méter vastag hóréteg borítja a környezõ hegyeket. Elsõsorban a téli sportok szerelmeseinek ajánlják a terepet: a sízésre, snowboardozásra alkalmas hó nagyjából decembertõl áprilisig tart.

     A városka fõ célkitûzése, hogy a vendégfogadás szintje a legmagasabb európai elvárásokat is elérje, ezért a városi tanács komoly kedvezményeket biztosít a beruházóknak, lehetõséget nyitottak villa- és területvásárlásra is. A turizmus felélénkülésével Borszék újjászületne, az elõzetes fejlesztési tervek már elkészültek.

     Ez a patinás hangulatú és fejlõdni vágyó városka számít a turisták érdeklõdésére, a vendégeket méltán mindig a nekik kijáró tisztelettel és szeretettel fogadják.

     Szívesen várjuk.


Látnivalók:

  • A Kerekszék travertin-dombjáról nevezetes, a meszes-szénsavas vízbõl kicsapódott mészkövet épületek díszítésére használják.
  • Jégbarlangja és több kisebb barlangja valamint gyógyvizes lápja is van.
  • Elsõ kis római katolikus kápolnája 1745-ben már állott, ezt pásztorok rombolták le helyébe 1847-ben épült új kápolna, melyet az új templom elkészülte után 1926-ban a görög katolikus egyház kapott meg, ma ortodox templom.
  • Az új római katolikus templomot 1910-ben építették és 1911-ben szentelték fel, ma is a város katolikus hitközösségét szolgálja. Felújítása jelenleg is (2009) készülye a a templom állásának 100 éves jubileumára, remélhetõleg a templom búcsújára (aug.20 elkészül)
  • 2006 decemberében szentelték fel az új ortodox templomot

 

122panou-solar-11
121panou-solar-11
120panou-solar-11
119panou-solar-11
113panou-solar-11
110panou-solar-11
hu ro en
webcam
+40-266-337103
info@borszekisi.ro
Hójelentés

A hóréteg vastagsága: 35-40 cm

 
Reménység
Prücsök
Verõfény
 
 

Nagyobb trkpre vlts